Interview Madelein Taen, voorzitter Stg. Toekomst Braziliaanse Jeugd

Interview Madelein Taen, voorzitter Stg. Toekomst Braziliaanse Jeugd

Door Teeja Bongaards, secretaris van de Stichting.

 

Net een paar weken terug uit Brazilië zitten we op een warme zondagochtend, toch maar in de schaduw, voor een terugblik op 7 weken werk, indrukken en belevenissen in Juazeiro do Norte en omgeving.

 

Dit keer was je wel heel lang weg….

“Ja, het was een extra lang bezoek.

Naast het gewone werk van projecten bezoeken en mensen ontmoeten waren er nog 2 redenen om daar te zijn:

2 Donateurs die al jarenlang de stichting financieel ondersteunen, kwamen langs  tijdens hun reis door Latijns Amerika, om met eigen ogen te zien hoe hun geld besteed wordt.

De tweede reden was een vakantie van ruim 2 weken met het gezin waar ik altijd tegen kost en inwoning verblijf als ik daar ben. Hun dochter van 7 droomt al jaren van de zee en ik besloot om haar en haar ouders, mee te nemen naar die zee, in het noorden van Brazilië.

 

Dat was dus een droom die uitkwam?

 Ja, het was een fantastische vakantie. Zo fijn om deze hardwerkende mensen met weinig middelen van bestaan, dit te kunnen geven. En zo leuk om te zien hoe Isadora genoot van de zee.”

 

En die donateurs? Wat was hun indruk?

 Nou, ze waren enorm onder de indruk en heel erg enthousiast.

Ze hebben enkele klassen bezocht van de basisschool waar inrichting en speel mogelijkheden aangeschaft zijn van het geld dat zij jaarlijks bijeen brengen op hun straatfeest dag in Utrecht. Deze school is heel ruim, kindvriendelijk en kleurrijk opgezet. Naast de klaslokalen is er een aparte ruimte waar dagelijks een warme, gezonde maaltijd wordt bereid. Dat wordt mogelijk gemaakt door sponsoring van grote bedrijven en ‘weggooien- is-zonde’ producten van Supermarkten.”

Voor Madelein was dit een spannende gebeurtenis: de donateurs konden nu heel concreet ervaren hoe hun geld besteed wordt en kregen ook een inkijkje in de “Braziliaanse wereld ” van Madelein.

Ze hebben met eigen ogen gezien dat al het geld dat gedoneerd wordt, ten goede komt aan de mensen daar. Er blijft niets aan de strijkstok hangen.

Bij navraag blijkt dat slechts 1,2% op gaat aan overhead (administratieve kosten). Iedereen die in Nederland iets doet voor de stichting doet dat op vrijwillig basis en de kosten die Madelein maakt om de projecten te bezoeken zoals reis- en verblijf kosten, betaalt ze zelf. Naast het donateurs bezoek en de vakantie is Madelein weer een aantal micro krediet projecten langs gegaan, zijn de opleidingsfaciliteiten bekeken en heeft ze alle 12 studenten gesproken en is het onderdeel muziek geëvalueerd.

De bijzondere projecten vragen ook altijd extra aandacht, omdat ze “bijzonder” zijn. Zoals spel-  en lesmateriaal op een basisschool voor kinderen met een leerachterstand. Maar ook de financiering van een bedrijfspand voor de coöperatie Mãe das Dores. Maar daarover later meer.

 

Je bent weer al die projecten langs gegaan. Waar word je nou echt warm van?

 Jeetje, dat is moeilijk. Er zijn zoveel mooie projecten te beschrijven…maar het muziekproject ‘projeto Encantar’ springt er voor mij wel uit. Het betekent ‘project Betovering’ en het is opgezet voor kinderen in de basis school leeftijd. Een goede besteding van de donaties. Onze coördinatoren daar organiseren dan 2 middagen in de week waarop de kinderen in een arme buitenwijk muziekles krijgen in theorie, zang en blokfluit. Gratis. Een aantal pubers die dreigde af te haken omdat ze blokfluiten saai vinden, zijn toch gemotiveerd om te blijven door gitaarlessen aan te bieden, inclusief gitaar. Dit alles start vanaf augustus, als de schoolvakantie voorbij is.”

 

Groot voordeel is dat de kinderen naast het leren bespelen van een instrument en het plezier ervaren van muziek maken, ook 2 middagen letterlijk van de straat zijn.
Nog een leuke anekdote: tijdens een optreden van Encantar, heeft Madelein mee gefloten op de dwarsfluit!! 

En welk micro krediet springt er voor jou uit?

 De biologische boerderij van Luiz en Maria. Zij zijn een akkerbouw berdrijf gestart. Ze krijgen in opeen volgende jaren kredieten; steeds als er 1 is afbetaald, krijgen ze een volgend krediet. Het begon met schaduwgaas over de groenten, tegen de hitte; daarna een waterpomp om grondwater op te pompen en vervolgens een soort van waterleiding voor irrigatie vanuit een natuurlijke waterbron.

Inmiddels is het een goed lopend boeren bedrijf dat circulair werkt met o.a. mest van eigen koeien. ”

Kunnen ze er ook van leven?

 Jazeker! Ze moeten hard werken en hebben een enorme opbrengst. Iedere zaterdagnacht staan ze om 3 uur op om vers van het land te oogsten. Ze gaan dan naar de markt in een stadje verderop met kruiden, uien, pompoen, courgette, tomaten, ananas en meloen en nog veel meer. En alles biologisch! Het is fantastisch om te zien hoe dit project door de micro kredieten zo geslaagd is.”

 

Hoeveel kredieten zijn er tot nu toe eigenlijk verstrekt?

 Daar ben ik heel trots op: in 4 jaar tijd hebben we 44 projecten kunnen voorzien van een krediet, meestal € 500 per krediet.”

 

En gaat er ook weleens wat mis?

 Gelukkig niet vaak. Maar b.v. het krediet waar we in ons vorige gesprek over spraken ten behoeve van de kleine taartjes bakkerij van Soraias, daarmee is het mis gegaan. Zij kreeg een tweede krediet om een extra koelkast voor de taartjes aan te schaffen. Helaas zakte op dat moment de economie van Brazilië naar een dieptepunt met als gevolg dat er veel minder taartjes verkocht werden. De terugbetaling is daardoor niet helemaal gelukt.”

( lees het interview uit 2017 op de website van TBJ)

 

Een ander belangrijk bijzonder project is de aankoop van een bedrijfspand voor de coöperatie Mãe das Dores, een groep producenten van ambachtelijke gebruiksartikelen. Kun je daar wat meer over vertellen?

 We kregen een heel grote donatie van een anoniem fonds van €10.500 en die donatie kwam als geroepen. Al langere tijd bestond er het plan om een bedrijfspand aan te schaffen. Het huidige pand, waar ook de winkel is gevestigd, voldeed al langere tijd niet meer vanwege de geluids- en stof over

last veroorzaakt door de productie van allerhande gebruiksartikelen.

Om het totale bedrag dat nodig was te bereiken, hebben we ook nog een crowd funding actie gehouden , die € 3300 opbracht, waarmee de droom van een nieuw bedrijfspand gerealiseerd kon worden. Dit gebouw staat net buiten het centrum van de stad. Het is het afgelopen najaar gekocht en helemaal opgeknapt ( zie foto’s).”

Het gebouw bestaat uit 4 ruimten:

– 1) opslagruimte voor de materialen waarmee gewerkt wordt zoals hout, riet, gedroogd maiskolfblad en schors van bananenbladeren, allemaal afkomstig uit de directe omgeving. Ook worden in deze ruimte de producten van maïskolfblad ambachtelijk gemaakt.

– 2) werkruimte om te solderen en te naaien

– 3) leslokaal; dit betreft een nieuwe ambitie om cursussen te geven aan de producenten van de coöperatie en hun familie, op het gebied van solliciteren, omgaan met geld en algemene ontwikkeling. Dit om deze mensen meer mogelijkheden te bieden in de maatschappij

– 4) een bibliotheek met leerboeken. Omdat veel producenten laag geschoold zijn en er wel vaak wens is om verder te komen, bestaat er de mogelijkheid om boeken te lenen. Voor het vullen van de bieb wordt er nog een aparte fondswerving opgezet.

Een schuur in de achtertuin voor de zaagmachine wordt binnenkort gebouwd, zodat geluids- en stof overlast tot een minimum beperkt wordt. De winkel blijft in het oude pand voor de verkoop, goed gelegen in het centrum van de stad.

Die 2 coördinatoren hebben heel hard gewerkt, lijkt mij.

  Echt geweldig! Dankzij de donaties en dankzij de inzet van hun twee. Ik ben super trots op hen, hoe ze naast hun werk voor de andere projecten verantwoordelijkheid nemen voor dit bijzonder project: de koop van een nieuw bedrijfspand en de activiteiten in dat pand. Ze weten hun en onze wensdromen te realiseren met een enorme grote inzet. Echt geweldig! Ze gunnen alle mensen een menswaardig bestaan. Neem je lot in eigen hand en gebruik je capaciteit om anderen te stimuleren. We zijn heel blij dat we dit als stichting kunnen ondersteunen.”

 

En wanneer ga jij weer terug?

 In december 2020. Dan wordt het weer Kerst in de zomer, met zon en zonder sneeuw….

 

Dankjewel voor dit gesprek. Het geeft weer een mooi inkijkje in waar we als Stichting mee bezig zijn en waarvoor we het doen. En de donateurs weten dat hun geld heel goed en zinvol besteed wordt.

 Meer info over de projecten kun je vinden in de blogs.

 

 • Comment by Tineke Koops on 11 July 2019 at 15:01

  Geweldig artikel Madelein. Ik hoor vaak woordelijk wat je mij zondag allemaal verteld hebt. Ik ga de andere blogs ook nog lezen.

  Groetjes,
  Tineke

 • Comment by Agnes Scholten on 14 July 2019 at 11:48

  Geweldig Madelein, wat een resultaten. Mooi werk!

 • Comment by Kitty Bongaards on 18 July 2019 at 11:52

  Kitty Bongaards
  Leuk interview. Geeft duidelijk beeld van de werkzaamheden. En natuurlijk goede reclame dat sponsors daar geweest zijn en het met eigen ogen hebben kunnen zien!

 • Comment by Roos Wissink on 6 September 2019 at 16:20

  Wat fijn dat er iets gerealiseerd wordt en iedereen kan zien wat er met de gift gedaan wordt. Geen postcodeloterij kan daar tegenop. Keep up the good work Madelein en Stichting Toekomst Braziliaanse Jeugd.

 • Comment by rene van hoften on 24 February 2020 at 20:28

  Mooi verhaal Madelein, veel compassie, veel engagement. We blijven onze roots toch trouw. groetjes, Rene

Plaats een reactie!