Bijzondere projecten

Een aantal projecten van de stichting zijn buitenbeentjes. Ze vallen niet de noemers microkrediet, het studiefonds van muziek, het zijn persoonlijke doelen die aansluiten op onze doelstellingen. De coördinatie is wisselend, afhankelijk van het betreffende thema.

Voorbeelden

Jaarlijkse gift aan basisschool Poço de Jacó in Juazeiro do Norte voor de kerstviering en schoolmateriaal (2004-2020) .
Basisschool Poço de Jacó staat in een arme buitenwijk van Juazeiro do Norte. De bouw is rond 1998, het initiatief van de congregatie Onze Lieve Vrouw van Smarten. Voorheen moeten de kinderen ruim een ​​uur moeten lopen naar het stadscentrum; busvervoer was te duur voor hun ouders.
De s’Jacoblaan in Utrecht komt in actie. Eind 2004 bouwt het gezin van Wendy en Jan een kerstkraam op de stoep voor hun huis; de opbrengst van de zelfgemaakte koekjes en andere lekkernijen is voor Poço de Jacó. Het initiatief wordt een traditie, jongeren nemen het stokje van de oudere generatie over.
Van 2006 tot en met 2020 is de schenking van de s’Jacoblaan aan Poço de Jacó totaal € 6.005.
Uit het verslag van het echtpaar Wendy en Jan, dat in 2019 een bezoek brengt aan Poço de Jacó :
(…) ‘s Morgens komen er rond 180 kinderen,’ s middags nog eens 30, en dan zijn er ook oudere kinderen die nog bijles nodig hebben. (…) de kinderen Krijgen op Poço de Jacó   morgens ‘s Om 7 uur een ontbijt en als afsluiting tussen de middag en een warme maaltijd. Het is fijn om te zien hoe goed de financiële bijdrage van de s’Jacoblaan hier wordt besteed en welke rol de school heeft in deze wijk.

 

Associação da Mãe das Dores (2018, 2019)
De medewerkers van coöperatie Associação da Mãe das Dores, een initiatief van de congregatie Onze Lieve Vrouw van Smarten, uitgevoerde artikelen van natuurlijk materiaal uit eigen regio: hout, maïskolfblad, riet en stoffen. De opbrengst is niet, de artikelen moeten met goedkope Chinese import. Maar de dertig leden van de coöperatie houden vol, voor één is het hun enige bron van inkomsten. De winkel ligt in het centrum van de stad. Vanwege de ruimtebeperking is er geen werkruimte waar ze vrijuit kunnen maken, en gebrek aan mogelijkheden voor de materialen .

Na crowdfunding van de stichting, dank aan de donateurs, ontving de coöperatie Associaço da Mãe das Dore € 3.545,- . Eind 2018 wordt een bedrijfsgebouw gekocht; naast een andere lawaaischopper (bouw ijzerconstructies), geluidsoverlast geen probleem in deze buitenwijk. In 2019 verbouwen een paar leden van de coöperatie hun nieuwe bedrijfsgebouw. Er is een ruimte voor de zakken maïskolfbladeren, er is een lokaal voor een bibliotheek, en de  6 meter brede ruimte aan voorkant is voor de productie. Achterin is ook een even brede ruimte, te gebruiken als leslokaal voor cursussen en voor muzieklessen.

Reiskosten cursus Blind en Zien (2005)
Deelname van 8 blinden en slechtzienden aan projecten Deficiência Visual , een vier weken durende cursus aan het Instituto Benjamin Constant in Rio de Janeiro ter bevordering van hun integratie.
Projeto Deficiência Visual vraagt ​​​​ondersteuning in de reiskosten in de vorm van een langlopende lening van € 800 voor vier deelnemers. De overheid, van wie de gehandicapten een uitkering ontvangen, vergoedt cursuskosten. Onze stichting vergoed de reiskosten.

Meer informatie vindt u hier in een pdf-bestand.