Bijzondere projecten

Een aantal projecten van de stichting zijn buitenbeentjes. Ze vallen niet onder de noemers microkrediet, studiefonds of muziek. Het zijn persoonlijke doelen die aansluiten op onze doelstellingen. De coördinatie is wisselend, afhankelijk van het betreffende thema.

Voorbeelden

Jaarlijkse gift aan basisschool Poço de Jacó in Juazeiro do Norte voor de kerstviering en schoolmateriaal (vanaf december 2004).
Basisschool Poço de Jacó staat in een arme buitenwijk van Juazeiro do Norte. Kerstcadeaus van 's Jacoblaan 2020 De bouw is rond 1998 gestart op initiatief van de congregatie Onze Lieve Vrouw van Smarten. Voorheen moesten de kinderen ruim een ​​uur lopen naar het stadscentrum; busvervoer was te duur voor hun ouders.
De Dr.H.Th.s’Jacoblaan in Utrecht komt in actie. Eind 2004 bouwt het gezin van Wendy en Jan een kerstkraam op de stoep voor hun huis; de opbrengst van de cake, koekjes en andere lekkernijen is voor Poço de Jacó. Het initiatief wordt een traditie, jongeren nemen het stokje van de oudere generatie over.
Van 2006 tot en met 2023 is de schenking van de s’Jacoblaan aan Poço de Jacó in totaal € 8.705.

Uit het verslag van het echtpaar Wendy en Jan, dat in 2019 een bezoek brengt aan Poço de Jacó :  Er komen rond de 210 kinderen. De kinderen krijgen op Poço de Jacós morgens om 7 uur een ontbijt en als afsluiting tussen de middag een warme maaltijd. Het is fijn om te zien hoe goed de financiële bijdrage van de s’Jacoblaan hier wordt besteed en welke rol de school heeft in deze wijk.

Associação da Mãe das Dores (2018, 2019)
De dertig medewerkers van coöperatie Associação da Mãe das Dores, een initiatief van de congregatie Onze Lieve Vrouw van Smarten, produceren artikelen van natuurlijk materiaal uit eigen regio: hout, maïskolfblad, riet en stoffen. De artikelen moeten concurreren met goedkope Chinese import. Maar de dertig leden van de coöperatie houden vol. Voor een aantal medewerkers is het hun enige bron van inkomsten. De winkel ligt in het centrum van de stad. Vanwege de beperkte ruimte zijn er te weinig mogelijkheden voor productie en opslag van materialen.

Na crowdfunding van de stichting in 2018, met dank aan de donateurs, ontvangt de coöperatie Associaço da Mãe das Dore € 3.545. Er wordt een bedrijfsgebouw gekocht. In 2019 verbouwen een paar leden van de coöperatie hun nieuwe bedrijfsgebouw. Er is een ruimte voor de zakken maïskolfbladeren, er is een lokaal voor een bibliotheek, en de  6 meter brede ruimte aan voorkant is voor de productie. Achterin is ook een even brede ruimte, te gebruiken als leslokaal voor cursussen en voor muzieklessen.

Reiskosten cursus Blind en Zien (2005)
Deelname van 8 blinden en slechtzienden aan projecto Deficiência Visual, een vier weken durende cursus aan het Instituto Benjamin Constant in Rio de Janeiro ter bevordering van hun integratie. Projeto Deficiência Visual vraagt ​​ondersteuning in de reiskosten in de vorm van een langlopende lening van € 800 voor vier deelnemers. De overheid, van wie de gehandicapten een uitkering ontvangen, vergoedt de cursuskosten. Onze stichting vergoedt de reiskosten.

Meer informatie vindt u hier in een pdf-bestand.