Microkredietfonds

Doel
De start en verbetering van kleinschalige bedrijven. 

Achtergrond
Uitgangspunt van een microkredietfonds is dat de leners als groep garant staan ​​voor het kapitaal. Na terugbetaling van een lening wordt het geld opnieuw uitgeleend aan een andere ondernemer.
Banken maken misbruik van dit ideologische uitgangspunten; ze vragen een hoge rente, onbetaalbaar voor de starters van een kleinschalig bedrijf.

Werkwijze
In het project Microkredietfonds van de stichting zijn de leners persoonlijk verantwoordelijk. Adailto, coördinator van de stichting, is hun contactpersoon in Brazilië. Hij ontwerp de aanvraag en daarna daarna met het bestuur in Nederland. Na toezegging stellen de aanvrager en Adailto een contract op. In principe zijn de microkredietleningen renteloos en aflosbaar binnen een jaar. Ze zijn ten hoogste 2.000 Reais (2021.08 ≈ € 325). 5% huur over het totaal bedrag. Een volgende lening is mogelijk.


Geschiedenis
2021
Corona of niet, de boeren ploegen voort. In januari en februari zijn er twee nieuwe microkredieten.
Het echtpaar José A. en Maria Lícia leent € 400.
Ze kopen een elektrische maalmachine voor de maïskolven, het voer voor hun koeien.
Luíz en Maria, eigenaren van een boerderij met groenten- en fruitteelt, lenen € 400 voor de aanschaf van een waterpomp voor het water uit een nabij gelegen beek.

2020
Sinds maart 2020, de start van de Covid-19 pandemie, stagneert de economie.
Het microkredietfonds heeft 12 leningen, bij 5 daarvan wordt niet meer afgelost. In augustus stelt de coördinator samen met deze leners herziene contracten op met een lagere aflossing per maand. In december zijn daarvan al 3 leningen afgerond.

 

Een mislukte lening door de coronacrisis is die van Soraia. Haar banketbakkerij voor festiviteiten als een bruiloft van verjaarspartijen (zie foto) stagneert.

De tweede koelkast, nodig voor het voortzetten van haar bedrijf, blijft leger en buiten gebruik. 

2019
Sinds de oprichting is in totaal ruim € 31.500 uitgeleend aan startende en zich uitbreidende ondernemingen, allemaal kleinschalig. De periode van 2015 tot 2019 is top; 31 contracten worden getekend en met succes afgerond.
Sinds de start in 2006 heeft het microkredietfonds in totaal ongeveer € 450 ontvangen van de 5% rente bij wie de aflossing langer dan een jaar.

2014
december. Dankzij donaties uit Nederland in de afgelopen jaren is het kapitaal € 7.600. Er is voldoende tussen de aanvragen en de aflossing van de leningen.

2006
Tot nu toe zijn alle leningen renteloos. Voortaan zal worden gebruikt wanneer de aflossing van een langer dan een jaar. De rente is eenmalig 5%, te betalen bij achteraf van de lening. De contracten zijn op een uitzondering na gericht op terugbetaling binnen een jaar. De rente geldt vooral als een stimulans om te voldoen aan de afspraken in het contract.

2003
In december 2003 heeft de stichting een startkapitaal van € 2.000 in haar microkredietfonds.

Voorbeelden 
Luíz en Maria
(2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021) hebben een boerenbedrijf. Na alleen koeien stappen ze over naar landbouw. De eerste microkredietlening van de stichting wordt gebruikt voor de aanschaf van de zonwering boven de gewassen (zie de foto bovenaan deze pagina). Alles wordt biologisch geteeld. Gaandeweg vindt uitbreiding plaats van de groenten en de uitbreiding op hun akkerland. De volgende microkredietleningen zijn voor waterslangen, een grondwaterpomp, het graven van een meer voor dat grondwater, en een maalmachine voor de maïskolven (veevoer).


 

Op zaterdag om 03.00 uur oogsten Luíz en Maria de groenten. In een volgeladen ophaalbusje rijdt Luíz naar een markt 25 km verderop. De vaste klanten staan ​​al te wachten op zijn biologische producten. uitgevoerd is na anderhalf uur uitverkocht, vertelt aan de Microkrediet van de stichting.

 


Edinalva M.
(mrt 2012) leent € 600 voor de aanschaf van een tweedehands naaimachine en inkoop van stoffen, tegen een aflossing van € 30. Edinalva werkt in een kledingfabriek, verdient onder het minimumloon. In het weekend naait zij kleren in opdracht, haar schoonzus zorgt voor de klandizie en de inkoop van stoffen.

 

Anildo (februari 2012) leent
€ 1.000, een aflossing van € 40 per maand.

Anildo heeft een drogisterij op wielen. Hij bouwde zelf de kist op zijn motor. Hij heeft grotendeels een vaste klantenkring die hij wekelijks bezoekt via vaste routes.

 

 

 


Corrinha en Batista
 (2007, 2008, 2010)
Na 10 jaar trouwe dienst in een kledingatelier wordt Corrinha ongebruikelijk. Weinig tijd voor rouw, op zoek naar een andere inkomstenbron. Corrinha en haar echt Batista starten een kleinschalig T-shirt atelier. 
Met hun eerste lening van het microkredietfonds (2007), een half jaar na Corrinha’s ontslag, kopen ze (naai)naaimachines en materiaal. Het is, in de hoek van hun kleine eenkamer woning, de start van hun succesvolle eigen confectieatelier.


Irmá (Zuster) A nnette, die toen de contactpersoon was voor het microkredietfonds, schreef in het jaaroverzicht 2007:
Empréstimo de Batista en esposa (Corrinha): empresimo de 2.300 reais para compra de 3 máquinas and material para fazer camisas. O pagamento será assim: em cada mes 100 reais. 24 de Setembro de 2007.(Lening van Batista en vrouw (Corrinha): lening van € 800 om 3 machines en materiaal te kopen om T-shirts te produceren. De betaling zal als volgt zijn: € 35 per maand).


De volgende microkredieten van Corrinha en Batista zijn voor cursussen zeefdruk, boekhouding en bedrijfsvoering. De volgende volgt de aanbouw van een bedrijfsruimte, de verbouwing van hun woonruimte, een derde naaimachine, en een zeefdruktafel met 6 plateaus voor een T-shirt .

Meer informatie vindt u hier in een pdf-bestand.