Microkredietfonds

Doel en uitgangspunt

Het doel is ondersteuning te verlenen aan kleinschalige bedrijven bij de start en verbetering van hun activiteiten. 
Het uitgangspunt van een microkredietfonds is dat de leners als groep garant staan ​​voor het kapitaal. Na terugbetaling van een lening wordt het geld opnieuw uitgeleend aan een andere ondernemer.

Werkwijze

In het project Microkredietfonds van de stichting zijn de leners persoonlijk verantwoordelijk. Adailto, coördinator van de stichting, is hun contactpersoon in Brazilië. Hij overlegt over de aanvraag met het bestuur in Nederland. Na toezegging stellen de aanvrager en Adailto een contract op. De microkredietleningen zijn renteloos, mits afgelost binnen een jaar. Zo niet, betaalt de lener eenmalig 5% over het totale bedrag. Er kan maximaal €365 geleend worden. Een nieuwe lening daarna is mogelijk.

Geschiedenis 2003-2023

In december 2003 heeft de stichting een startkapitaal van € 2.000 in haar microkredietfonds. Dankzij de donateurs groeit het microkredietfonds. Sinds de oprichting is in totaal € 36.700 uitgeleend aan ruim 70 startende of zich uitbreidende, kleinschalige bedrijven. De meeste leningen worden afgelost binnen een jaar. Sinds 2006 geldt een eenmalige rente van 5% als de lening niet binnen een jaar wordt afgelost. De rente geldt vooral als een stimulans om te voldoen aan de afspraken in het contract. De stichting ontvangt in totaal ongeveer € 450 aan rente.

De periode van 2015 t/m 2019 is zeer productief. 31 contracten worden getekend en met succes afgerond. 12 leningen kunnen, ondanks herhaalde pogingen en overleg, niet volledig worden afgelost. Tijdens de corona-epidemie wordt het aantal leningen beperkt tot 3. Na de coronapandemie zijn in 2022 t/m mei 2023 weer 8 nieuwe leningen afgesloten.

Voorbeelden

Luíz en Maria (2014, 2015, 2016, 2017, 2019, 2021)
Luiz en Maria maken met succes gebruik van 6 opeenvolgende leningen. Na de koeien stappen Luíz en Maria over naar biologische landbouw op het terrein rond hun boerderij. De eerste microkredietlening is voor een zonwering boven de gewassen (zie de bovenstaande paginabrede foto). De volgende lening is voor geperforeerde waterslangen, zodat ze niet meer dagelijks met veel volle gieters heen en weer naar de kraan lopen om de groenten te besproeien. Daarna volgen leningen voor een grondwaterpomp en een maalmachine voor de maïskolven en -bladeren.

Iedere zaterdag om 03.00 uur oogsten Luíz en Maria de groenten. Luíz rijdt in een pick-up busje, de achterbak volgeladen, naar een markt 25 km verderop. De vaste klanten staan al te wachten op zijn biologische producten (zie de foto met Luíz en rechts van hem 2 klanten). “Alles is na anderhalf uur uitverkocht” vertelt Luíz in 2017 aan de vertegenwoordiging van de stichting.

Soraia en corona (2020)
Sinds maart 2020, de start van de coronapandemie, stagneert de economie. 5 van de 12 lopende leningen in 2020 worden niet afgelost. In augustus 2021 stelt de coördinator van de stichting samen met de leners herziene contracten op met een lagere aflossing per maand. In december zijn al 3 van deze herziene contracten alsnog afgelost. 

Het vierde herziene contract is van Soraia. Haar banketbakkerij loopt gesmeerd, de verkoop van taarten en kleine lekkernijen voor verjaardagen, bruiloften en andere festiviteiten. De lening van het microkredietfonds is voor een tweede koelkast. Na aanschaf in februari 2020 blijft de koelkast leeg. Het bedrijf van Soraia gaat failliet. Ze vertrekt uit Juazeiro do Norte en zoekt haar heil bij familie ergens in het zuiden van Brazilië.

Edinalva (2012)
Edinalva leent €600 voor de aanschaf van een tweedehands naaimachine en inkoop van stoffen, tegen een aflossing van €30. Zij werkt in een kledingfabriek, verdient onder het minimumloon. In het weekend naait zij in opdracht kleren; haar schoonzus zorgt voor de klandizie en de inkoop van stoffen.

Corrinha en Batista (2007, 2008 en 2010)
Na 10 jaar trouwe dienst in een kledingatelier wordt Corrinha ontslagen. Met lege handen, twijfel en onzekerheid staat ze op straat. Een half jaar na Corrinha’s ontslag kopen Corrinha en haar man Batista met hun eerste lening van het microkredietfonds de drie noodzakelijke naaimachines voor de productie van T-shirts. De start van hun kleinschalige confectieatelier. Alles gepropt in hun nauwe woon- en slaapkamer.
Hun volgende leningen zijn voor cursussen zeefdruk, design, boekhouding en bedrijfsvoering. Het atelier loopt voorspoedig. Een paar jaar later wordt een productieruimte gebouwd en het nodige productiemateriaal aangeschaft. Ze hebben de leningen steeds volledig en op tijd terugbetaald.

 

Meer informatie over het Microkredietfonds vindt u hier in een pdf-bestand.