Project Muziek

Doel
De algemene ontwikkeling van kinderen bevorderen.

Achtergrond
Muziek maken stimuleren spelenderwijs de creativiteit, concentratie, intuïtie, het door ontwikkeling en de groepsverantwoordelijkheid van kinderen.

Werkwijze
De stichting financiert project Muziek; de instrumenten, de vergoeding van de muziekleraren en het lesmateriaal, voor de deelnemers zijn de lessen en het gebruik van de instrumenten gratis. De twee muziekdocenten twee weken per week zang-, blokfluit-, gitaarles en muziektheorie.
De twee coördinatoren van project Muziek en de muziekdocenten bepalen samen het beleid en de praktische vormgeving. in overleg met het bestuur in Nederland. 

Geschiedenis
2021
Door de coronapandemie zijn live muzieklessen onmogelijk. Na driekwartjaar les via hun smartphones en 2 livestream optredens ontbreekt bij de leerlingen het enthousiasme en het begin van de deur. Edilânia en Felipe stellen een pauze in. Zo nu en dan sturen ze een app naar de leerlingen.
Wanneer zullen er minder weer mogelijk zijn? Ook de aanschaf van 3 extra gitaren en 2 synthesizers liggen in de wacht.

2020
In maart slaat de corona toe. De lockdown is een harde klap, maar Edilânia en Felipe trekken ten strijde. De muzikanten ontvangen via een app de opdrachten en een beperkte theorielessen. Hun blokfluit- van gitaarspel presenteren ze via een beeldopname.
Eind juni kan iedereen, ook wij in Nederland, via livestream het optreden volgen van 12 leerlingen van project Encantar . Ze spelen ieder in hun eigen huis, door Edilânia en Felipe. Een roerend schouwspel.
In december is er een Kerstoptreden via livestream. Zie in blog JAN 07
Dankzij donaties in 2020 kunnen 3 extra gitaren en 2 synthesizers worden aangeschaft, in 2021na opheffing van de lockdown.

2019
Start project Encantar [Betovering], in de buitenwijk Bairro do Horto. Edilânia en Filipe, muziekdocenten met een kersvers conservatoriumdiploma op zak, werpen zich met enthousiasme op de buitenschoolse muzieklessen.
Project Encantar beschikt over 8 gitaren en 15 blokfluiten. In februari, na de grote vakantie, starten de muzieklessen. De locatie is het bedrijfsgebouw van de coöperatie in een arme buitenwijk van Juazeiro do Norte. Totaal 10 leerlingen in twee groepen. De lessen worden enthousiast ontvangen, drie maanden later zijn er 27 leerlingen. Zang, blokfluit, gitaar, en muziektheorie. Tweemaal per week, ruim twee uur les inclusief een pauze.

2018
Edilânia en Felipe zijn de nieuwe muziekleraren. De lessen, tot nu toe gevolgd door 7 – 11 jarige kinderen, wordt nu ook aanlokkelijk voor tieners; ze k unnen naast de theorie-, zang- en blokfluit-les ook gitaarles krijgen . Op gitaren die door de stichting worden aangeschaft.

2017 neemt Hélio ontslag. De stichting verplaatst haar focus naar een buitenwijk in Juazeiro do Norte. Project Encantar zal gratis muziek- en blokfluit-les geven aan een groep 7 – 11 jarigen. D e twee coördinatoren, gaan op zoek naar muziekdocenten, de juiste locatie en de uitvoering van het project. 

2012
Hélio start ook muzieklessen in het centrum van Juazeiro do Norte. Voor kinderen van 6 – 11 jaar, een vrije tijdsbesteding naast hun halve schooldagen. Driemaal per week ruim twee uur, inclusief een pauze. Dinsdag, donderdag en zaterdag. Zang, blokfluit en theorie. Optredens zijn – 5 maal per jaar, 4 vaak bij religieuze gelegenheden zoals Kerst, tijdens pelgrim festiviteiten.

2010
Start van project Muziek met zangles en muziektheorie van muziekdocent Hélio, voor 108 kinderen op basisschool O Semeador [de zaaier] . De lessen zijn zeer populair. is bij de afsluiting van het landschap (december) een groot optreden van alle kinderen samen.
De vergoeding van Hélio wordt betaald door de stichting.

Van 2010 tot 2020 ontvangt het project in totaal € 16.800.

Meer informatie vindt u hier in een pdf-bestand.