Project Muziek

Doel en uitgangspunt

Het doel is van het muziekproject is de algemene ontwikkeling van kinderen bevorderen.
Muziek maken stimuleert spelenderwijs de creativiteit, concentratie, intuïtie en de groepsverantwoordelijkheid van kinderen.

Werkwijze

De stichting financiert via het deelproject Encantar de instrumenten, de vergoeding van twee muziekdocenten en het lesmateriaal. Voor de leerlingen zijn de lessen en het gebruik van de instrumenten gratis. De leerlingen krijgen tweemaal per week muziektheorie en zang-, blokfluit- en gitaarles. Onze twee coördinatoren van de stichting en de docenten bepalen samen het beleid en de praktische vormgeving. Eenmaal per seizoen is overleg met het bestuur in Nederland. 

Via het andere deelproject Muzieklessen op basisschool Poço de Jacó wordt de aanschaf
van instrumenten (piano, violen en percussie) en lesmateriaal gefinancierd.

Geschiedenis

Van 2010 tot 2020 ontvangt het project Muziek in totaal € 16.800.

2022
De twee muziekdocenten hebben hun werkzaamheden bij deelproject Encantar beëindigd omdat ze ander werk hebben gekregen. Voor de opstart van dit project is eerst meer garantie nodig qua financiering. Daarna kunnen de twee coördinatoren in Juazeiro do Norte het deelproject opstarten, te beginnen met het werven van twee muziekleraren, (ex)studenten op het conservatorium, en van de studenten. Inmiddels zijn er wel weer drie extra gitaren door de stichting aangeschaft.

2021
Door de coronapandemie zijn live muzieklessen onmogelijk. Na driekwartjaar les via hun smartphones en 2 livestream optredens vermindert gaandeweg bij de leerlingen het enthousiasme. Edilânia en Felipe stellen een pauze in. Zo nu en dan sturen ze een app naar de leerlingen.
Wanneer zullen lessen weer mogelijk zijn? Ook de aanschaf van 3 extra gitaren en 2 synthesizers ligt in de wacht.

2020
In maart slaat de corona toe. De lockdown is een harde klap, maar Edilânia en Felipe trekken ten strijde. De muzikanten ontvangen via een app de opdrachten en een beperkte theorielessen. Hun blokfluit- van gitaarspel presenteren ze via een beeldopname.
Eind juni kan iedereen, ook wij in Nederland, via livestream het optreden volgen van 12 leerlingen van het project Muziek. Ze spelen ieder in hun eigen huis. Een roerend schouwspel. In december is er een Kerstoptreden via livestream. Zie de blog van 7 Januari 2021
Dankzij donaties in 2020 zullen 3 extra gitaren en 2 synthesizers worden aangeschaft na opheffing van de lockdown.

2019
Start deelproject Encantar [Betovering], in de buitenwijk Bairro do Horto. Edilânia en Felipe, muziekdocenten met een kersvers conservatoriumdiploma op zak, werpen zich met enthousiasme op de buitenschoolse muzieklessen.
Project Encantar beschikt over 8 gitaren en 15 blokfluiten. In februari, na de grote vakantie, starten de muzieklessen. De locatie is het bedrijfsgebouw van de coöperatie in een arme buitenwijk van Juazeiro do Norte.

Verder wordt € 1500 besteed te behoeve van de aanschaf van verschillende muziekinstrumenten voor (naschoolse) muzieklessen aan een aantal geïnteresseerde leerlingen van de basisschool Poço de Jacó.  

Meer informatie over het muziekproject vindt u hier in een pdf-bestand.