Nieuwsbrief november 2015

 

Lieve donateur of dichtbij mens,

Iemand van jullie opperde dat ik eens een nieuwsbrief zou kunnen schrijven, want ‘kijken op www.ToekomstBraziliaanseJeugd.nl komt er niet zo van’. Dat was een goed idee!

Stichting Toekomst Braziliaanse Jeugd (1994)

De stichting heeft drie projecten in de stad Juazeiro do Norte (Noordoost Brazilië): een studiefonds (1994), een microkredietfonds (2003), en het project Muziek op school (2010). En enkele “bijzondere” projecten. Meer hierover en over de filosofie, doelgroep, bijdrage en werkwijze kunt u lezen op de website.
Het bestuur bestaat uit Madelein Taen, Teeja Bongaards, en Maarten Pompe.
In december 2014 is Madelein in Brazilië om de projecten te bezoeken en om te overleggen met de drie lokale beheerders van het studiefonds, het microkredietfonds en van Muziek op school.

De bezoeken aan Brazilië, op eigen kosten, zijn een onmisbare aanvulling op de mail- en skypecontacten. In april 2016 is het volgende bezoek, van Madelein en Maarten.

De stichting draait goed dit jaar. In Brazilië is Adailto (zie picture 2 in Microkredietfonds) de nieuwe beheerder van het microkredietfonds; hij is professioneel, betrouwbaar, en een enthousiaste werver van nieuwe leners. Hier in Nederland is Maarten een waardevolle nieuwe aanwinst in het bestuur.

Microkredietfonds

De microkredietleningen zijn voor de start of uitbreiding van een eigen bedrijf. Voorbeelden van afgeronde leningen: voor een naaiatelier, een schoonheidssalon, kleine drogisterijen (twee aan huis, een in de bakfiets) en voor een catering bakkerij.

Bij aflossing binnen een jaar is de lening renteloos, anders de eenmalige rente van 5% over het totale bedrag. Begin 2015 is in kas van het microkredietfonds € 8.500. In dit jaar zijn al 12 nieuwe leningen in gang gezet!

Sinds de oprichting van het microkredietfonds (2003) zijn er al meer bijna 60 geslaagde leningen, een mooie score. Soms mislukte de terugbetaling, meestal vanwege familieproblemen. Het verlies van ons microkrediet kapitaal was tot nu toe 12%, lager dan het gemiddelde verlies bij de eerlijke microkredietfondsen.

Teresa leent € 650 om haar hobby te professionaliseren; ze start haar catering bakkerij. Foto: ze bezorgt een kinderverjaarstaart.

Image 1 of 3

Studiefonds

Dit jaar ontvangen 5 studenten een studietoelage. Twee leerlingen op een basisschool, een middelbare school student en twee universitaire studenten.

Sinds 1994 ontvingen 19 kinderen/jongeren, meestal tijdens hun hele opleiding, een toelage uit het studiefonds van de stichting Toekomst Braziliaanse Jeugd.

07.49 uur, de kinderen worden naar de basisschool Poço de Jacó gebracht.

Image 1 of 6

Muziek op school

In zang, blokfluitspel en gitaarspel ontwikkelen kinderen spelenderwijs hun creativiteit, concentratie, intuïtieve gevoelens, verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen; de nodige sociale en emotionele vaardigheden. Alle reden tot project Muziek op school!

Met dank voor de anonieme grote gift van € 7.500 eind 2014, financiert Project Muziek op school in 2015 en 2016 alle kosten op o Semeador, een basisschool in een arme buitenwijk.

De school kocht allerlei muzieklesmateriaal en er is een professionele muziekleraar. Hij geeft schoolmuziek en een paar instrumentale lessen. De schoolmuziek is tweemaal per week zang- en blokfluitles aan 93 kinderen van 4 -12 jaar, de buitenschoolse gitaarles is aan 16 kinderen. Ter bevordering van hun verantwoordelijkheidszin betalen ze hun gitaar gedeeltelijk (€ 35) zelf via maandelijkse lage aflossingen.

Als afsluiting van ieder schooljaar organiseert de muziekleraar José Hélio de kerstviering, een voorstelling van bijna 100 leerlingen. Het kerstverhaal wordt gelezen, afgewisseld met zang of toneelstukjes van groepjes kinderen, en instrumentele begeleiding op de synthesizer of met gitaarspel. Na de voorstelling en een afsluitend praatje van de directrice is er voor iedereen een bakje lekkernijen en een bekertje frisdrank. Deze namiddag is een zinvol einde van het schooljaar, de kinderen en hun familie stralen warmte en saamhorigheid.

[Not a valid template]

Het laatste nieuws

Verjaardagen
In november 2015 geven drie feestelingen hun cadeaugeld aan de stichting. Een dame viert haar 88 jaren, en een echtpaar viert samen hun 60 jaren verjaardag; totaal € 545 voor de stichting! Heel veel dank voor hun mooie initiatief.

Donatie aan de basisschool Poço de Jacó (in Juazeiro do Norte, stad in Noordoost Brazilië)
Deze school ontvangt € 484 voor de 2015 kerstmaand: iedere leerling krijgt een kerstcadeautje, de resterende ruim € 350 is voor de aanschaf van lesmateriaal. De ’s Jacoblaan in Utrecht doneert sinds 2006 de opbrengst van hun straat-, kerst- en nieuwjaarsfeesten; dank voor de trouwe betrokkenheid van de ’s Jacoblaan bewoners!

2015 donaties t/m november € 2.410
We bedanken ieder van u oprecht voor uw donatie.
We hopen dat deze nieuwsbrief u voldoende op de hoogte brengt van de stichting en haar werkzaamheden.

Stichting Toekomst Braziliaanse Jeugd
Madelein Taen, Teeja Bongaards, Maarten Pompe (voorzitter, secretaris, penningsmeester) 

 

  • Comment by wendy on 9 December 2015 at 15:01

    Wat is er al veel goeds gestart, opgezet, mogelijk gemaakt door de stichting! dank voor de informatieve nieuwsbrief, het geeft een mooi beeld, juist ook van de diversiteit van de projecten en fondsen. Ga zo door, ik hoop dat velen aan jullie blijven doneren.

  • Comment by Madelein on 4 January 2016 at 14:37

    Dank je. Ja dat hoop ik ook! Zie blog dec.; €5.755 is een fijn resultaat. Op naar onder andere meer studententoelagen!

Plaats een reactie!